De fem kærlighedssprog

Titel: Kærlighedens 5 sprog (for singler – for børn – m.fl.)
Forfatter: Gary Chapman
Forlag: Fokal, 2008

 

 

Ifølge Chapman forstår vi grundlæggende kærlighed gennem fem kærlighedssprog:

  • Fysisk berøring
  • Anerkendende ord
  • Tid til hinanden
  • Gaver
  • Tjenester

Ét af disse sprog er vores primære kærlighedssprog. Når andre taler til os på den måde, føler vi os mest værdsatte og elskede. Omvendt har vi alle ubevidst en tendens til at vise vores kærlighed og omsorg for andre ved at give dem det, vi selv har brug for. Det kan føre til misforståelser og til, at man ikke føler sig rigtigt elsket. F.eks. er mit primære kærlighedssprog ‘tjenester’. Jeg vil derfor typisk vise andre kærlighed ved at gøre noget for dem. Da det er den måde, jeg selv føler mig mest elsket på, antager jeg ubevidst, at andre har det på samme måde. Hvis den anden persons primære kærlighedssprog derimod er ‘anerkendende ord’, vil han eller hun ikke føle sig specielt elsket, når jeg giver tjenester. Omvendt vil jeg heller ikke føle mig helt så elsket, når han eller hun viser mig kærlighed verbalt.

Kendskabet til kærlighedssprogene kan være et rigtig godt og nemt redskab både til større selvforståelse og forståelse for hinanden. Når jeg kender en anden persons kærlighedssprog, kan jeg ‘tale’ til ham eller hende på det sprog i stedet for på mit eget. Omvendt kan jeg fortælle den anden person, hvad der får mig til at føle mig mest elsket, så han eller hun kan prøve at give mig det.