Traumer og tilknytning

.
Uddrag fra Helbredelse af traumer af Peter A. Levine, Ph.D, traumeforsker, psykolog og biofysiolog
.

Helbredelse_af_traumerTraumer forårsager en indre oplevelse, der er skræmmende, fyldt med vrede og skam. Når vi føler os truede, som vi gør, når vi traumatiseres, er hele organismen indstillet på at finde kilden til truslen og gøre noget ved den. Derfor virker det helt naturligt at kigge uden for os selv efter kilden til truslen. Ethvert dyr, der trues, vil lokalisere og finde kilden og løbe væk fra den hen til en kilde til redning og sikkerhed.

Men i stedet for at løbe væk fra truslen løber pattedyrsunger hen til en kilde til voksen beskyttelse, i almindelighed moderen. På samme måde klynger menneskers spædbørn og småbørn, når de føler sig truede, til de personer, de er knyttet til. Men der er en afgørende forskel mellem voksne dyr og mennesker: Mennesker i alle aldre søger trøst hos andre, når de er bange eller stressede.

Jeg tror, du forstår, at der skabes et dilemma med store konsekvenser, hvis de mennesker, der skulle elske og beskytte os, samtidigt er dem, der sårer os, ydmyger os og begår overgreb mod os. Dilemmaet skaber en dobbeltbinding, der underminerer menneskets grundlæggende selvfølelse og tillid til egne instinkter. Følelsen af tryghed og stabilitet i verden og i mellemmenneskelige forhold undermineres af misbrug i barndommen, fordi vi tager disse tidligt blokerede – d.v.s. dybt konfliktprægede – overlevelsesmønstre med ind i voksentilværelsen.
.


Peter Levine har skabt terapiformen SE-terapi (Somatic Experiencing ®), der er choktraumeterapi (kropsterapi). Læs evt. mere på SE Foreningens hjemmeside og se videoer med ham på Youtube.
.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.